Nye virkelighedslag

Af Jakob la Cour

 

Ved verdens ende. Der hvor verden falder i evigheden.

 

Er netop kommet hjem efter to uger i Sydafrika, hvor jeg har taget del i den store verdenskongres ‘Cradle of Creativity’ (Kreativitetens vugge) i den helt særlige kystby Cape Town. Her har mere end 100 nationer været samlet om scenekunst for det yngre publikum.

 

Kun hver 10’ende ansøger fik chancen for at komme med i Next Generation 2017 programmet, hvilket gjorde at alle var enormt motiverede. Akumbu kom på trods af kraftige uroligheder i hans hjemby i Cameroun, hvor en af hans venner var blevet skudt og han selv havde oplevet tortur af politiet. Med sig havde han smuglet en video der viste, hvordan studerende blev beskudt af regeringen.

 

Vi havde et stramt program med forestillinger, workshops og møder. Min favorit-forestilling var ‘Sensescapes’ for babyer af Dalija Acin Thelander. Tårerne trillede de første 20 minutter - så overvældende smukt var det at opleve et værk skabt til babyer.
 


 

Så mange dybe møder der har åbnet mit perspektiv til nye virkelighedslag - den menneskelige tilstand på planeten.

 

Under en øvelse, hvor man skulle svare enten ja eller nej til en række spørgsmål var det slående, hvor priviligeret min situation er i forhold til resten af verden. Uden tvivl det mest privilegerede land repræsenteret. Men det har også givet mig noget at tænke over, for som privilegeret mener jeg at bære et særligt ansvar for at bruge min position til at være noget for andre.

 

Jeg er motiveret til at fortsætte min kunstneriske rejse og forbedre min evne til at kanalisere skaberkraft.

 

Min egen motivation har været at skabe et internationalt netværk til årlige co-produktioner nationalt og internationalt. Allerede nu har jeg planer om tiltag i Etiopien, Sydkorea, Japan og Rusland.

 

ASSITEJ medlem Jakob la Cour er interaktionskunstner og cand.des i spil og interaktion fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole. Jakob skaber publikumsinvolverende tværmediale værker der inviterer til legende opdagelse. Værkerne kredser om kontemporær mysticisme, hvor metafysiske ritualer, maskefigurer og sanselig fordybelse indgår. Jakob har siden 2005 haft sit kunstnerisk virke gennem Studio la Cour og har engageret tusindvis af mennesker i Danmark og internationalt.